Misvattingen bij honden

Zelf keuzes maken is heel belangrijk. De vrijheid om je eigen plek te kiezen, binnen/buiten, warm/koud. Je veilig voelen….
Ik zag pas een filmpje van een hond aan een ketting in de sneuw, gelukkig zien we dit niet zo vaak in Nederland. Maar heb je wel eens nagedacht over honden die uren opgesloten worden in een bench?Als we kijken naar de beeld wat mensen vaak over honden hebben, is het op sommige punten wat vreemd. De meeste mensen willen een hond omdat het gezellig is in huis. Maar helaas gebeurd het nog regelmatig dat wanneer de hond er is, de hond niet op de bank of op schoot mag, of niet in de buurt mag zijn als de eigenaren eten. Maar honden zijn sociale dieren, net als mensen! Zij willen graag dichtbij ons zijn, ze hebben behoefte aan veiligheid en genegenheid. Helaas zijn er nog veel mensen die dit gedrag van honden ongewenst vinden, terwijl het niets meer is dan het zoeken van sociaal contact.

Sommige honden mogen vanwege de angst dat de hond overheersend wordt niet als eerste de deur door, moeten elk commando direct opvolgen, netjes naast de eigenaar lopen etc.
Een hond is een individu, een dier met gevoel en eigen wil. Het is belangrijk dat je hond zichzelf mag zijn. Laat hem zijn eigen keuze maken door zelf eens te kiezen welke snack hij eet, welke weg jullie bewandelen buiten of waar hij op dat moment wil liggen.

Veel katten kunnen via een kattenluik naar buiten en de buurt verkennen.
Honden kunnen in de meeste gevallen niet kiezen of ze binnen of buiten zijn. Ze worden uitgelaten op het moment dat het ons uitkomt. Als ze toch nodig moeten en zouden in huis plassen dan wordt er vaak gestraft. Veel katten hebben een kattenbak (die ze hopelijk gebruiken), maar waar kan je hond heen?
Als ik met mijn hond buiten loop zie ik regelmatig honden aan een korte riem en halsband of slipketting. Deze honden hebben alsnog weinig vrijheid en voelen zich vaak ook niet veilig. Het gebruiken van een lange lijn en tuig geeft je hond veel meer bewegingsruimte en comfort, het proberen waard!

Als de eigenaar weg gaat of gaat slapen worden veel honden in een bench opgesloten. Dit gebeurd vaak vanwege de angst voor slopen of plassen in huis. Helaas weten veel mensen niet dat (verlatings)angst, stress of verveling vaak de oorzaak is, iets wat je met training goed kan verhelpen. Door een bench te gebruiken heeft je hond niet de keuze om warm/koud te liggen, even een rondje te lopen of te kunnen plassen, iets wat juist meer stress en angst geeft.

Het laatste wat vaak als ongewenst gedrag wordt gezien is het geluid van de hond. Ondanks dat honden niet kunnen praten, kunnen zij heel goed communiceren! Dat doen zij naast hun lichaamstaal met blaffen en grommen. Helaas wordt dit vaak bestraft, wat erg gevaarlijk is omdat het gedrag hierdoor vanuit angst erger kan worden.
Honden worden vaak verkeerd begrepen, veel mensen denken dat de hond agressief is als hij gromt of blaft, terwijl hij eigenlijk zijn grens aangeeft!
Als een leeuw brult, een kat blaast of een paard trapt, blijf je uit de buurt.
Dat zouden veel honden ook graag zien! Naast het grommen en blaffen geven honden veel signalen af met hun lichaamstaal, door dit goed te kennen kun je voorkomen dat je hond zich onveilig voelt en gaat grommen of blaffen!

Gelukkig zijn er veel mensen die zich niet herkennen in de misvattingen.
Toch hoop ik met dit artikel wat meer bewustzijn te creeren over dat de hond eigenlijk het enige individu is waarvoor álles bepaald wordt. Wanneer/hoe de hond eet, slaapt, zijn behoefte kan doen etc. Ik daag je uit om je hond eens nog meer keuzes, vrijheid en genegenheid te geven en je hond écht te leren kennen.Je zal zien wat het doet voor jullie band!

Krijgt jouw hond genoeg keuzevrijheid, veiligheid en genegenheid?