Een hond in huis nemen; waar moet je aan denken?

Had jij hier al aan gedacht?

Je wilt een hond! Super leuk! Er komt echter wel veel kijken bij het nemen van een hond!  Daarom schrijf ik dit artikel, zodat je goed voorbereidt bent op de komst van je nieuwe beste vriend. Denk aan keuze van de hond, kosten en tijdsinvestering.

  1. Welke hond: denk goed na wat voor ras je leuk vindt en of dit ook goed past bij je thuissituatie. Niet elke hond is even geschikt voor een gezin met kinderen of voor een huis zonder tuin. Denk goed na wat in jouw situatie handig is. Een grote of kleine hond? Een puppy of herplaatser? Een waakhond of gezelschapshond? Een hond met kort of lang haar(en dus veel of weinig werk qua vachtverzorging)? Houd er rekening mee dat elke hond een ander karakter heeft dus als een hond bekend staat als kindervriend dan gaat dit niet altijd op voor elke hond van dat ras! Het is dus belangrijk om zelf goed te brainstormen over wat je precies leuk vindt en wat vooral ook haalbaar is in jouw situatie. Voor advies kun je altijd bij een goede hondenschool terecht.
  2. Waar vandaan? waar wil je een hond gaan ophalen? Iets om goed over na te denken. Als je een puppy wilt is het heel belangrijk om te kijken of je niet met een broodfokker te maken hebt. Let erop dat beide ouders aanwezig zijn, dat de honden in huis opgroeien en dat er niet meer dan één nest aanwezig is. Kijk goed of de honden een schone ruimte hebben en of de ruimte groot genoeg is (niet in benches opgesloten). Verder is het belangrijk dat pups niet te snel weg gaan bij de moeder, dus kijk of de pups bij verlaten nest minimaal 9 weken oud zijn. Bij twijfel, niet doen! De start van je hond is erg bepalend voor rest van het leven! Als je een herplaatser zoekt kun je naar een asiel of via internet een hond vinden. Denk er aan dat de achtergrond bij een hond uit buitenland vaak niet bekend is! Kijk bij een herplaatser ook goed naar hoe de hond reageert op mensen en hoe de huisvesting is. Een herplaaster heeft een rugzakje met ervaringen, goede en slechte, je zal dus moeten leren om je hond goed te begrijpen en zo goed mogelijk te begeleiden.
  3. Kosten: een hond kost geld! En dan heb ik het niet alleen over de aanschaf: kosten hond, lijn, tuigje, mand, speeltjes, kleedjes borstels, drink/eet bak en voer. Maar denk ook aan kosten voor trimmer, hondenschool, verzekering, eventuele oppas en dierenarts. Het is belangrijk dat je hond goede zorg krijgt, dus maak een spaarpotje voor als er iets is met je hond, zodat hij altijd de beste zorg kan krijgen.
  4. Tijd: een hond kost tijd, veel tijd. Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan of jij die tijd écht voor je hond hebt. Té vaak worden honden aangeboden op marktplaats omdat mensen geen tijd meer hebben. Denk it is iets waar je over na moet denken voor je een hond neemt, niet daarna! Denk daarbij niet alleen aan 3-4 keer per dag uitlaten van je hond, want dit is maar een klein onderdeel. Als je een hond aanschaft zal je tijd moeten investeren in opvoeden en een goede band opbouwen. Je kunt hiervoor naar een hondenschool gaan. Maar thuis gaat die opvoeding altijd door, want een hond is nou eenmaal geen robotje die je instelt en geen omkijken meer naar hebt. Het blijven belonen van goed gedrag is heel belangrijk.
  5. Ben ik voldoende thuis? Het is handig als je hond even alleen kan zijn, want we willen soms toch even een boodschap doen. Echter moet een hond dit wel eerst leren! Het is belangrijk om dit heel rustig op te bouwen en weet dat dit veel tijd kost. Je zal dus het eerste jaar flink moeten investeren. Je zal goed moeten kijken wat je hond aan kan. Niet iedere hond kan goed alleen zijn, dit verschilt per individu. Na oefening kan een hond maximaal 5uur alleen zijn, langer is niet verstandig want een hond is een heel sociaal dier dus langer alleen laten kan problemen veroorzaken als stress en verlatingsangst. Tevens is het belangrijk dat een hond overdag minimaal elke 5 uur de mogelijkheid heeft om zijn behoefte buiten te doen. Ga dus na of je voldoende mogelijkheden hebt om bij je hond te zijn of dat je een goede oppas kan vinden voor je hond.
  6. Hondenschool: een hondenschool is bepalend voor de manier van opvoeding van je hond. Zeker als het je eerste hond is en alles nieuw is voor jou. Je leert op een hondenschool hoe je met je hond om kunt gaan en wat je hem kunt leren. Kijk goed naar wat jou aanspreekt, want de manier van omgang met je hond verschilt erg per hondenschool. Zelf ben ik voorstander van de visie van de PDTE: hierbij wordt het welzijn van de hond voorop gesteld: het draait niet om commando’s aanleren maar om hoe je je hond zo goed mogelijk kan begeleiden. Je werkt aan het creëren een goede band met je hond op basis van wederzijds respect en liefde. Er wordt niet gestraft maar goed gedrag wordt beloond. Voor een hondenschool volgens deze visie kun je kijken op www.pdte.eu

In dit artikel heb ik kort wat belangrijke punten opgeschreven. Er is echter nog veel meer over te vertellen! Als je meer wilt weten kun je altijd contact opnemen door te mailen naar info@bpositivehondenbegeleiding.nl

*dit bericht mag worden gedeeld indien voorzien van bronvermelding

Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan of jij écht de tijd hebt voor je hond.